Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kahramanmaraş’ta Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Temmuz ayında ihracatımız yüzde 8,4 artarak 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşıldı.” söz konusu.

Temmuz ayı dış ticaret rakamlarının açıklandığı Kahramanmaraş Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda Bolat, Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diledi.

Aldıkları sevindirici haberin yanı sıra bu üzücü haberi de paylaşmak isteyen Bolat, İsveç’in Lund kentinde 52 ülkeden 189 öğrencinin katılımıyla düzenlenen 3. Avrupa Kız Bilgisayar Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Duru Özer’i tebrik etti. , Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketine rağmen. o yaptı.

Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Bolat, “yüzyılın felaketi”nin ardından hükümetin ilk anlardan itibaren arama kurtarma ve acil barınma başta olmak üzere tüm imkanlarını deprem bölgesine seferber ettiğini söyledi. Aynı zamanda şehirleri tekrar ayağa kaldırmak için enkaz kaldırmaya ve kalıcı konutlar inşa etmeye başladı. Vakit kaybetmeden konuyla ilgili çalışmalara başladığını belirtti.

Bu kapsamda 3 hafta gibi kısa bir sürede kalıcı konutlarla ilgili somut adımlar atılarak 180 bini aşkın kalıcı konut ve köy konutunun yapım sürecine başlandığını, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Bolat, 319 bin kalıcı konutu bir yılda teslim etmeyi planladı.

Bakan Bolat, şöyle devam etti:

“Sadece konut yapmak yetmez, alt yapı çalışmaları var, yol, su, elektrik, kanalizasyon, okul, sosyal alanlar var ve bunların yapılması için Sayın Cumhurbaşkanımız tüm bakanlıklara talimat vermiş. konut çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile uyumlu olarak Yerinde Dönüşüm Projesi başlatılmıştır.” Bu noktada şu ana kadar 146 bin hak sahibi başvurdu. Bundan da çok memnunuz. Bundan da çok memnunuz. Bu çalışmalar da maliyet tasarrufu sağlamak ve kalıcı konut ve dükkan inşaatlarını hızlandırmak amacıyla başlatılmıştır. 500 bin TL hibe + konut için 500 bin TL.” 2 yılı ödemesiz, toplam 10 yıl faizsiz krediler verilecek.Konut ve işyerleri tamamlanacak.Böylece şehirlerimizin imar çalışmaları en az iki kat hızlandırılmış olacak.

“Yüzyılın felaketi”nin 13,5 milyon insanı etkilediğini, 11 vilayeti ve 51 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Bakan Bolat, hükümetin bu büyük yıkımı kısa sürede uyandırmak için büyük imkan ve imkanlarını seferber ettiğini söyledi.

“Deprem kurbanlarını unutmaya hakkımız yok”

Depremde ulaşım, haberleşme ve enerji altyapılarının kalıcı olarak hasar gördüğünü belirten Bolat, şöyle devam etti:

“Strateji ve Bütçe Daire Başkanlığımız depremden kısa bir süre sonra çok güzel bir iş çıkardı ve şunu ortaya koydu. Can kaybı ve yaralılarımız dışında 6 Şubat depremi ülkemize maddi olarak 2 trilyon TL yani 104 milyar dolara mal oldu. Mart ayı kuru 2 trilyon demek Türkiye demek Türkiye Cumhuriyeti devletinin başlangıç ​​bütçesinin yüzde 45’inden yani yarısından bahsediyoruz.Depremi, deprem kuşağını unutmaya hakkımız yok. ve deprem gibi depremzedeler için ayağa kalkıp bu şehirleri eskisinden daha güçlü hale getirmek hepimizin görevidir.Harcama ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü tedbir alınmaktadır.Bu afetin ülkemize olan olumsuz etkilerinin üstesinden geleceğimize ve bu afetin ülkemize olan olumsuz etkilerinin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Allah’ın izniyle 2024’ün ortasında tüm deprem bölgemiz eskisinden daha güçlü, modern ve canlı olacak. “Deprem bölgesindeki ekonomilerimiz de çok daha güçlü hale gelecek ve yüzlerin güleceğini göreceğiz. insanımızın yüzü gülüyor. Ateş düştüğü yerde yanıyor. Bu anlamda deprem bölgesindeki kardeşlerimizin acısını paylaşıyor, bu sıkıntılı süreci atlatmaları için her zaman elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

Bolat, dünyadaki hiçbir ülkenin Türkiye kadar şiddetli ve yıkıcı bir depremle baş edemeyeceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan malzemelerin sağlanması, deprem bölgesine ulaşımının kolaylaştırılması ve insanların acil ihtiyaçlara ulaşımının hızlandırılması misyonunu Bakanlık olarak başarıyla yerine getirdik. Halk Bankası’nın kaynakları 250 bin lira ile sınırlı 12 ay önce 60 ay ödemesiz 60 ay sarsıntı güçlendirme kredisi sağladık. Kahramanmaraş ilimiz 680 milyon TL’ye ulaştı.Bununla birlikte il genelinde 3 bin 843 esnaf ve sanatkârımıza kullandırılan yüzde 50 ve yüzde 100 hazine faizli işletme ve işletmeleri, 1,5 milyar TL karşılığı Devletimiz esnaf ve sanatkarların kredi ödemelerini 6 ay faizsiz erteledi.Bu krediler 1 Ağustos’tan itibaren yine 6 ay olmak üzere 6 ay daha ertelendi.Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifler Birlikler Merkez Birliği tarafından verilen borçlara yeniden yapılandırma esnekliği verilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından deprem bölgesindeki mükellefler için mücbir sebep durumu 30 Kasım 2023 tarihine kadar uzatılmıştır. Böylece beyanname verme süresi 15 Aralık 2023’e, bu beyannamelerin ödeme süresi ise 29 Aralık 2023’e ertelendi. Bunun dışında AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın büyük hizmetleri var. Çevre Kentleşme ve İklim Değişikliği, Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı unutulmayacak.”

Bolat, hükümetin yurt dışından konteyner teminini kolaylaştırmak amacıyla gümrük vergilerini kaldırdığını hatırlatarak, inşaat faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan kullanılmış iş/iş makinelerinin geçici ithalatında bazı kolaylıklar sağlanarak bu imkanların yıl sonuna kadar uzatıldığını belirtti. .

Bakan Bolat, “Bu deprem zorluklarından yararlanmaya çalışanlara fırsatçı davranıp stok yapanlara da değerli yaptırımlar uygulandı ve yaptığımızı tespit ettiğimiz organizasyonları bulmak için 5 bin 100 işyeri ve 23 bin sanat eserini inceledik. Fahiş fiyat artışları olduğunu ve stoklama yapıldığını tespit ettik.” söz konusu.

2023 yılının dünya ekonomisi ve ticareti için çok zor bir yıl olduğunu söyleyen Bolat, şöyle devam etti:

“Batılı ülkeler ve birçok ülkede enflasyonun önüne geçebilmek için faiz artışları ve çok yüksek faiz oranları küresel üretim ve ticaretin sakin bir seyir izlemesine neden oldu. Küresel dış ticarette mal ihracatı hacmi son 5 yılda yüzde 0,2 azaldı. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Temmuz ayı raporuna göre dünya ekonomisinin büyüme varsayımı 2023’te yüzde 3,5’ten yüzde 3’e geriledi. Dünya ticaretindeki büyüme de 2022’de yüzde 5,2 iken 2023’te yüzde 2’ye geriledi. Türkiye’de bundan sonra bir gerileme var. Sizin için açıklayacağım rakamlar daha anlamlı ve anlaşılır olsun.”

3 yıllık büyüme performansı

2023 yılında İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin ortalamanın oldukça altında olduğunu gördüklerini belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üç buçuk yıl önce 100 yıllık bir salgın yaşadık. Küçük bir dünya savaşı olan Rusya-Ukrayna savaşının ardından 6 Şubat’ta en yıkıcı ve şiddetli deprem felaketini yaşadık ama bir yandan da ülkemizin ekonomi 11 çeyrek yani yaklaşık 3 yıldır kesintisiz büyüme geçen yıl yüzde 5,6, 2021’de yüzde 11,4, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4 büyümeyi başardık. 2022’de dünya ihracatından aldığımız payı yüzde 1,02’ye yükseltirken, yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,04’e çıkardık.”

Ömer Bolat, Mayıs ayı itibarıyla son 1 yılda 858 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, “Pandeminin başladığı 2020 Ocak ayından bu yana Türkiye’mizde 4 milyon kişi iş buldu, iş buldu, iş buldu. Kapasite imalat sanayi kullanım oranı temmuz ayında yüzde 0,3 oldu.ilk 6 ayda turist sayımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 22,2 milyon kişi oldu.turizm gelirimiz yüzde 27 artarak 21,7 oldu Milyar dolar. Gecelik ortalama harcama 67 dolardan 100 dolara çıktı. Hamdolsun ülkemiz yükselen ve güçlü bir ekonomiye sahip. Ekonomisini sağlamaya, yatırım yapmaya, güçlendirmeye ve güçlendirmeye devam ediyor.” dedi.

Temmuz ayı ihracat rakamları

Bakan Bolat, Temmuz ayı ihracat rakamlarına ilişkin şunları kaydetti:

“Temmuz ayında ihracatımız yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar oldu. Böylece tarihin en yüksek Temmuz ihracat değerine ulaşıldı. Tüm üreticilerimize ve kahraman ihracatçılarımıza şahsım ve adıma şükranlarımı sunuyorum.” Hükümetimiz bu konuda gerçekten ihracatçılarımızın tüm sorunlarını çözmeye çalışıyoruz, Ticaret Bakanlığı personelimize ve çalışma arkadaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.Böylece ihracatımız 143 milyar 435 milyon dolara yükseldi. 2023’ün ilk 7 ayında bu rakam geçen yılki rakamla hemen hemen aynı, ilk 7 ayda sadece yüzde 0,6 ama unutmayalım ki şubat ayı depremin olduğu, depremin olduğu bir aydı. Türkiye’nin üretimi, ihracatı ve yatırımlarında neredeyse her şey durdu, yine de bu rakamlara ulaşıldı.Temmuz ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat yüzde 2,1 artarak 253 milyar 379 milyon dolar oldu. küresel üretim ve en büyük ihracat pazarlarımız olan AB ülkeleri ve ABD’de. Bu sonuç, dünya ekonomisinde zayıflayan üretim ve ticaret hacmine, dünya ticaret fiyatları ve emtia fiyatlarındaki önemli düşüşe rağmen elde edilmiştir. Ondan sonra inşallah çıkacağız. Temmuz ayı ihracatının bu artışın başlangıcı olmasını temenni ediyorum.”

Bolat, vurgulamak istediği bir diğer gelişmenin de katma değerli ihracattaki artış olduğunu söyledi.

“Bu kapsamda 2022’de yüzde 37 olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payının bu yılın ilk 7 ayında yüzde 41’e çıkması sevindirici bir rakam. İthalata gelince; ithalatımız temmuz ayında yüzde 11,1 artarak 32 milyar 475 milyon dolar oldu. ocak-temmuz döneminde ithalatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 217 milyar 52 milyon dolar oldu. ayda 19,4 milyar dolar.Otomotivde özellikle otomobil tüketimindeki büyük artışa paralel olarak ithalatta da %5’lik artış otomobil ve otomotiv ithalatındaki önemli artıştan kaynaklandı.Hükümet olarak bu konuda gerekli tedbirleri aldık. Bakanlık olarak son bir ayda otomotiv pazarındaki piyasalara, zorluklara ve haksız ticari uygulamalara karşı gerekli tüm tedbirleri aldık ve bunları depremin başlangıcında ve hatta Kovid-19’un ortasından bu yana kararlılıkla uyguluyoruz. . Kararlılıkla kontrolleri yapıyoruz ve son 1-2 haftada stokta kaç araç çıkmaya başladı ve çok yakında tüketicilerimiz hem sıfır otomobillerde hem de 2. el otomobillerde fiyat düşüşleri görmeye başlayacak. Salgını, depremi bahane ederek vatandaşlarımızı istifçilikle, fırsatçılıkla mağdur etmeye çalışanlara asla izin vermeyeceğiz. Hükümet olarak Ticaret Bakanlığı olarak elimizden gelen tüm imkan ve tedbirleri ortaya koyarak kararlılıkla mücadele edecek, vatandaşlarımızın mağdur olmasına asla müsaade etmeyeceğiz, diğer çalışmalarımızda da bunu yapmaktan asla çekinmeyeceğiz.”

Ticaret Bakanlığı olarak kendilerini “Türkiye Yüzyılı”na hazırladıklarını anlatan Ömer Bolat, 2028 yılı vizyon belgelerini de bu çerçevede hazırladıklarını söyledi.

Bugüne kadar 470 kuruluşla heyetler halinde görüştüklerini belirten Bolat, danışmadan iş yapmadıklarını, kararlarını alırken iş dünyası kuruluşları, tüketiciler ve üreticilerle istişare ederek kararlarını aldıklarını söyledi.

Bolat dedi ki:

“Bu kapsamda 2028 yılına kadar mal ihracatımızı 400 milyar dolara, hizmet ihracatımızı 200 milyar dolara ve ülkemizin dünya mal ihracatındaki payını yüzde 1,2’ye çıkarma hedefimizi belirledik. Dünyada hizmet ihracatımızın payı yüzde 1,5. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payını yüzde 50’ye, e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak için çalışıyoruz. Hedefler doğrultusunda ihracatçılarımızın önündeki sorunları ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

“2028 İhracatı Geliştirme ve Pazarlama Vizyonu” kapsamında TİM, İhracatçı Birlikleri ve sektör kurullarının katılımıyla geniş çaplı bir toplantı düzenleyerek çalışmalara başladıklarını belirten Bolat, en az 30 adet tanıtım ve pazarlama çalışması hazırladıklarını söyledi. her sektör için belirlenen hedef ülkelerdeki projeler.

Pazar çeşitliliğini sağlamak için “Uzak Ülkeler Stratejisi”ni hayata geçirdiklerini belirten Bolat, ihracatta ortalama mesafeyi 8 bin 500 kilometreye çıkarmak için 18 ülkeye ihracat faaliyetlerini artıracaklarını bildirdi.

Bolat, yeni dönemle birlikte uygulamaya koydukları “İslam Ülkeleri İhracatını Geliştirme Stratejisi” doğrultusunda, İslam ülkelerinin ihracattaki payını yüzde 26’dan 2028’de yüzde 30’a çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bakanlık olarak çok önem verdikleri bir diğer konunun da ihracatçıların finansmana erişimi olduğunu anlatan Bolat, şunları kaydetti:

“Bakanlık olarak Türk Eximbank ve İhracat Geliştirme A.Ş. aracılığıyla ihracatçılarımıza uygun kurallar çerçevesinde finansmana erişim konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. İhracatçılarımıza 19,6 milyar dolar kredi ve sigorta tabanı sağlayan Türk Eximbank’ın sermaye yapısı 2023 yılının ilk 6 ayında 6,8 milyon dolar olup, yakın zamanda tamamlanmıştır.Milyar TL’lik sermaye artırımı ile daha da güçlendirilmiştir.Bunun üzerine İhracat Geliştirme şirketimiz kefalet vermekte olup, ihracat için 40 milyar TL kefalet sağlanmıştır. Öte yandan, Merkez Bankamızın ihracatın finansmanı için attığı sadeleştirme adımlarının 2028 hedeflerimize ulaşmamıza değerli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Merkez Bankası tarafından reeskont kredisi kullanımlarında yüzde 30 ek ihracat bedeli satış şartı kaldırılarak milyar TL, reeskont kredisi kullanan firmalarımızın ithalat ödemeleri kapsamında döviz alımlarına muafiyet getirildi. Ancak, geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığımızın ülkemiz için getirdiği destekleyici bir düzenleme ile ihracatçılarımızın kazançlarına uygulanan kurumlar vergisi oranındaki indirimin 1 puandan 5 puana çıkarıldığını memnuniyetle belirtmek isterim. ihracatçılar. Yeniliğe dayalı, markalı, pahalı üretime dayalı, ihracatı artırmak, istihdamı artırmak, yatırımı ve üretimi artırmak temel önceliğimizdir. Bu sayede insanımızın sürdürülebilir refah artışını sağlamayı, artan refahı adil bir şekilde paylaşmayı ve ülkemizi ekonomik ve sosyal açıdan daha ileri seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konuda kararlıyız. Yüzyılın Türkiye Vizyonu çerçevesinde 7/24 çalışarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Vahit Kirişci, Ömer Oruç Bilal Debgici, Tuba Köksal ve Mehmet Şahin, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, MHP İl Başkanı Vahit Demiröz, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan . , Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bultu, Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, sanayiciler ve davetliler katıldı.

habermaden.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk, rus, özbek Arnavutköy escort bayan iletişim
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler